Raskausaika, synnytys ja siitä palautuminen ovat isoja mullistuksia naisen kehossa. Palautuminen synnytyksestä tapahtuu luonnollisesti omassa tahdissaan, mutta sitä voi tukea fysioterapian keinoin. Äitiysfysioterapian tavoitteena on edistää raskaana olevien ja synnyttäneiden terveyttä ja hyvinvointia. Meillä kaikki äitiysfysioterapeutit ovat erikoistuneet myös lantionpohjan toimintahäiriöiden fysioterapiaan.
Äitiysfysioterapeutti on terveydenhuollon ammattilainen, joka on erikoistunut:
- Kivun hoitoon ja ennaltaehkäisyyn raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen
- Synnytykseen valmistautumiseen
- Turvalliseen raskausajan ja synnytyksen jälkeisen liikunnan ohjaamiseen
- Synnytyksestä palautumisen tukemiseen
- Suorien vatsalihasten erkauman kuntoutukseen
- Äidin ergonomiaan vauva- ja pikkulapsiaikana esim. ergonomiset imetysasennot, kantaminen ja hoitotilanteet
- Sektio- ja episiotomia-arpien hoitoon
LANTIONPOHJAN FYSIOTERAPIA
Lantionpohjan kuntouttamisesta hyötyvät niin naiset, miehet kuin lapsetkin. Ikä ei ole este lantionpohjan kuntouttamiselle. Lantionpohjan fysioterapian tavoitteena on hoitaa ja ennaltaehkäistä erilaisia lantionpohjan toimintahäiriöitä kuten:
- virtsan ja ulosteen pidätyskykyyn liittyvät ongelmat (esim. ponnistus-, pakko- ja sekamuotoinen inkontinenssi)
- emättimen laskeumat
- lantionpohjan kiputilat (esim. Vulvodynia)
- lasten lantionpohjavaivat (esim. yökastelu, ummetus)
- iän mukanaan tuomat vaikutukset lantionpohjaan (esim. vaihdevuosien ja eturauhasongelmien vaikutukset)
- lihaskalvojen ja lantionpohjan lihasten kireyksistä johtuvat lantionpohjan toimintahäiriöt
Fysioterapiassa ohjattu harjoittelu on motivoivaa ja se perustuu yksilölliseen hoitosuunnitelmaan, jolla pyritään vaikuttamaan erityisesti lantionpohjan lihasten toimintakykyyn. Tutkimisessa ja harjoittelussa voidaan hyödyntää lantionpohjan lihastestaukseen soveltuvaa mittaria (biofeedback) ja tarvittaessa fysioterapiassa käytetään myös elektroterapiaa eli sähköhoitoa. Asiakas saa mukaansa yksilölliset kotiharjoitusohjeet.
Fysioterapiassa huomioidaan myös muut lihasryhmät ja kehon toiminnot, jotka vaikuttavat lantionpohjan toimintaan. Lantionpohjan lihaksiston harjoittamisella on positiivisia vaikutuksia myös seksuaalitoimintoihin sekä keskivartalon ryhtiin ja tukeen. Otamme fysioterapiassa asiakkaan huomioon kokonaisuutena, ja tavoitteena onkin asiakkaan hyvinvoinnin ja elämänlaadun paraneminen!
Meille voit tulla joko lääkärin kirjoittamalla lähetteellä tai ilman lähetettä. Ennen fysioterapiahoidon aloittamista olisi kuitenkin suositeltavaa käydä lääkärillä, jotta saadaan poissuljettua tulehdukset ym. lääkärin hoitoa vaativat asiat.